Pelkkä harmaa virasto?

Tiistai 4.2.2020 klo 14:03 - Henna Takatalo


Liedon_Keskusta.jpg

Suomalaiset kunnat on luotu toteuttamaan lähidemokratiaa ja palvelemaan paikallisyhteisön tarpeita. Vuosien saatossa kunnan rooli asukkaidensa yhteisönä on kuitenkin hämärtynyt, kun sen toimintaa on kahlittu byrokraattisilla velvoitteilla, rajoittavalla lainsäädännöllä ja tiukoilla rahoitusehdoilla. Kunta ei ole enää vuosikymmeniin ollut sellainen lähidemokratian, paikallishengen, kuntalaisten tarpeiden ja yhteisöllisyyden varjelija, joksi se alun perin luotiin. Siitä on tullut palveluiden kasvoton tuottaja ja valtiovallan työrukkanen - pelkkä harmaa virasto.

Nykyinen meno viittaa siihen ettemme pärjää omillamme enää tulevaisuudessa. Jotain on tehtävä tai suurin skenaariomme on tulla liitetyksi Turkuun. Tätä tuskin kukaan meistä haluaa. 

Tulevaisuuden kunnan visio pitäisi olla tasapainoinen näkemys ihmisen, luonnon sekä talouden kokonaisuudesta. 

Tulevaisuuden kunnan yksi tärkeimmistä tehtävistä on olla asukkaidensa ja alueensa yhteisöjen omaehtoisen toimeliaisuuden ja luovuuden mahdollistaja. Kunta ei ole vanhaan tapaan enää toiminnan kohde, vaan itse aktiivinen toimija. Kuntalaiset sekä pienyhteisöt ovat virallisten toimijoiden kumppanina alueen kehittäjänä, luoden asukkaille hyvinvointia. Kunnan tehtävä on tarjota puitteet ja väylä aktiivisuudelle.

Kuntalaisten hyvinvoinnin tulisi olla läpäisevänä kaikessa kunnan toiminnassa. Kunnan tarjoamien hyvinvointipalveluiden tulee olla saatavilla jokaiselle kuntalaiselle, välimatkasta tai sosioekonomisesta asemasta riippumatta.

Tehtävämme on hakea yhdessä ratkaisuja, joilla kehitämme kotikuntaamme. Ratkaisut ja valinnat eivät tule olemaan helppoja, mutta tärkeintä on se että ne tehdään yhdessä. On hyväksyttävä kipeitäkin ratkaisuja.

Toivon puolueilta yhteistyöhenkeä. Ei pidä katsoa oikealle tai vasemmalle vaan eteenpäin. Se on ainoa tapamme onnistua poliittisesti tekemään oikeita ratkaisuja kuntalaisten hyväksi.

Henna Takatalo

Liedon kunnanvaltuutettu

Keskusta

Avainsanat: kutatalous, kuntaliitokset, lieto, keskusta


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini